Menü

Szőlőmaglisztes farsangi fánk, házi almalekvárral

BockBock KékszőlőmagFarsangi fánkGasztrotippHagyományVillány 2021. február 8.

Az isteni finom fánk elkészítésének leírása előtt tegyünk egy kis kitekintést a farsang történetével kapcsolatban.

Bock Kékszőlőmagos Fánk

A farsangi időszak vízkereszttől (január 6) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Pogány szokásokból ered, a tél elmúltát, a tavasz beköszöntét ünneplik világszerte, melyhez zajos mulatozás, bolondozás, evés-ivás kapcsolódik. Nálunk, Magyarországon a leghíresebb farsanghoz köthető ünnep a Busójárás, melyről már a XIX. századból vannak feljegyzések. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnep, a résztvevők búcsúznak a hideg évszaktól és köszöntik a tavasz eljövetelét.
A farsangi időszakhoz hagyományosan köthető ételek, a kocsonya, a káposztás fogások és a farsangi fánk.

Kihagyhatatlan desszert a szalagos fánk, melyet illik saját kezűleg elkészíteni, frissen, még melegen, házi lekvárral kínálva fogyaszthatjuk, mellé egy jó kis desszertbor, vagy akár egy laza fröccs is passzolhat.
A Bock Pince chef csapatának rendhagyó farsangi fánk receptje egyedülálló, ugyanis csempésztek némi szőlőmagőrleményt is a tésztába.

Recept:

4 főre
Előkészítési idő: 40 perc
Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

• 50 dkg liszt
• 5 dkg vaj
• 3 dkg élesztő
• 1 csipet só
• 2 tk kékszőlőmag őrlemény
• 2 db tojássárgája
• 5 ml rum
• 5 dkg cukor
• 3 dl tej
• porcukor és lekvár

Langyosítsuk meg a tejet, majd adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, míg felfut az élesztő. A lisztet, a kékszőlőmag őrleményt szitáljuk bele egy tálba, adjuk hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a rumot, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Dagasszunk rugalmas tésztát (ezt lehet géppel, vagy hagyományosan kézzel is) és ha összeált a tésztánk, takarjuk le, majd kelesszük egy órán át.
Ha a tészta a kétszeresére nő, borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szaggassuk ki, majd minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomjunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni.
Bő, forró zsiradékban, közepes lángon, süssük a fánkokat fedő alatt. Amikor az egyik felük aranybarnára sül, fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalukat is, immár fedő nélkül. Ha készre sültek, csepegtessük le papírtörlőn. Tálaláskor megszórhatjuk ízlés szerint porcukorral és mindenképpen kínáljunk hozzá házi lekvárt. Mi a saját termésű almánkból készült, szőlőmagőrleménnyel dúsított lekvárral kínáljuk a fánkot.

Jó étvágyat hozzá!

Bock kékszőlőmagos fánk

forrás: mohacsibusojaras.hu

-Szőke Nelli-

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: