Menü

Vince napi hagyományok Villányban

BabonaBockGasztrotippHagyományVince nap 2021. január 21.

A szőlősgazdák a múltba visszatekintve is szorosan együtt léteztek a földdel, a gazdálkodással, így mindig kiemelten fontos jelentőséggel bírtak azok a szokások, babonák, melyek e téma köré szerveződtek az idők folyamán. A szőlő és a bor védelmezői, akiket az év folyamán ünnepi hagyományok öveznek, Szent Vince, Szent György és Szent Márton.

Vince napi hagyományok Villányban

Január 22-én ünnepeljük Szent Vince napját, az első jeles nap az évben, amely a szőlészethez, borászathoz kapcsolódik. A mára újra élő hagyomány minden évben kiemelkedő esemény a borosgazdák, borkedvelők körében.

A kultusz elterjedése és népszerűsége az ünnep dátumához köthető. Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. Kultusza a térségünkben a 11. században terjedt el, a villányi borvidékhez közeli Drávaszögből, majd a borkereskedők, szőlőművesek, vincellérek, pincemesterek védőszentjévé vált. A bor patrónusa cím, nevének köszönhető: Vincent-vinum-bor, Vin-Cent-százszoros bor.

Babonák

A szőlősgazdák a Vince napi időjárásból és a metszett vesszőkből jósolták meg a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegedénybe helyezték, meleg helyre tették és várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajt ki a vesszőn, akkor bőségesen lesz bor, ha kevés hajtás jelenik meg, akkor nem várható gazdag termés, nem telnek meg a hordók a pincében.

A következő szólások utalnak a fent említett babonára.

„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince.”

„Ha fénylik Vince, megtelik a pince.”

„Fényes Vince, tele pince.
Ködös Vince, üres pince.”

„Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre. Mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet.”

Sok helyen papot is hívtak, a szőlőtőkékre Isten áldását kérték. A szőlő négy sarkát borral, vagy szenteltvízzel öntözték meg. Babonás fortélyokhoz is folyamodtak a gazdák, például bekapáláskor bort rejtettek a föld alá, vagy a szőlősorok végére gömböcöt kötöztek, ezzel ösztönözve a szőlőt a növekedésre.

Vince nap Villányban

A villányi borvidéken is felelevenítik évről évre (kivétel 2021, a járványügyi kockázat miatt) az említett népszokásokat a Vince-nap megünneplésével, mely a vérbeli borturisták számára kihagyhatatlan program, ugyanis egészen különleges borok is kerülhetnek a pohárba. A pincészetek koncertekkel, zenés élményekkel tarkítják a napot, a hagyományos disznótoros fogások mellett, rendhagyó hordós kóstolásra is van lehetősége a látogatóknak, ami igazán különleges élményt nyújthat a pincék bejárása során.
Jó pár évvel ezelőtt a Villány-Siklósi Borút Egyesület kezdeményezésére indult olyan összefogó programsorozat, melyhez egyre több pincészet csatlakozott, a Pincéről pincére, variációk Vincére elnevezéssel. A hordós Vince program keretén belül csoportosan több állomásból álló kóstolással egybekötött pincejárásra van lehetőség, valamint a Dűlőjáró Vince arra ad alkalmat, hogy a résztvevők a téli tájélmény látványa mellett izgalmas játékokon vegyenek részt, finom borokat és ínycsiklandó falatokat kóstoljanak a Villányi Borvidék dűlőin.

Bock Pince Vincéje

A Bock Pincében is igyekszünk az év első jeles eseményét a hagyományok mentén ünnepelni. Vince napjának délelőttjén kóstoljuk a még hordóban érlelt borokat, melyek az év többi részében nem elérhetőek a vendégek számára, így egyedi élmény annak, aki ezen a pincesétán részt vehet. Séfcsapatunk készíti el a finomabbnál finomabb fogásokat, melyek a téli időszak kedvelt ételei, többek között sült kolbász és többféle ízesítésű hurka, töltött káposzta, saját termésű almánkból készült desszertek sorakoznak a svédasztalon, hogy méltó lezárást nyújtsanak a Vince napi forgatagnak.

Receptötlet

Vince napi sült kolbász és Bock & Roll

„Tipp a tökéletes sült kolbász elkészítéséhez:

 

A kolbász minősége nagyon fontos, aki teheti szerezzen be frissen töltött, sütni való darabot. Hideg, vagy enyhén melegített sütőbe tegyük a kívánt kolbászt, takarjuk le a tepsit, hogy ne égjen meg és így nem fröcsög a zsír sem. Ha friss a kolbász, kissé szurkáljuk meg sütés előtt és a tepsibe öntsünk alá egy igen kevés vizet. 180-190 °C-on 40-45 percig süssük, míg pirosra nem sül. Forgatni csak óvatosan, maximum kétszer kell a sütés folyamán. Végül az utolsó 10 percben vegyük le az alufóliát a kolbászról. Ehetjük magában, friss kenyérrel, de méltó kísérője egy adag házi savanyúság a kamra mélyéről és ne felejtsünk el inni hozzá egy pohár jó bort. Ajánljuk hozzá 2018-as évjáratú Kékfrankosunkat, 2019-es Kadarkánkat, vagy Bock & Roll vörösborunkat melyek könnyed, fűszeres aromáival tökéletes párosai lehetnek ennek hagyományosan magyaros ízesítésű fogásnak.

 

(forrás: borszportal.hu, villanyiborvidek.hu)

-Szőke Nelli-

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: