Menü

SIKERESEN LEZÁRULT A BOCK BORÁSZAT KFT. SZŐLŐMAG KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTJE, MELY A GINOP 2.1.1-15 FELHÍVÁSRA BEADOTT NYERTES PÁLYÁZATOK KÖZÜL AZ ELSŐK KÖZÖTT, VALÓSULT MEG ÉS KORÁBBAN AZ NGM ÁLTAL ÖSSZEGYŰJTÖTT MINTAPROJEKTEK KÖZÉ IS BEKERÜLT.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 681,22 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, több mint 40% önerő hozzáadásával valósult meg, 2016. június 30. és 2018. június 29. között.

A szőlőmagüzem helyszínén megtartott ünnepélyes projektzáró eseményen dr. Hoppál Péter (országgyűlési képviselő), és Hargitai János (képviselő, Villány és térsége) mellett Bock József köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően dr. habil Márk László (professzor, Pécsi Tudományegyetem) és dr. Pál Szilárd (megbízott kutató, Pécsi Tudományegyetem) a kutatási folyamatok részleteiről beszélt, míg dr. Szűcs Balázs (ügyvezető igazgató, REKONTIR Cégcsoport) a pályázati projektmenedzsment és a megvalósítás kihívásait taglalta.

 

Dr. Szűcs Balázs projektvezető beszédében hangsúlyozta, hogy a kutatás-fejlesztési projekt eredményeként létrejött új üzemben évi 400 ezer csomag kékszőlőmagtablettát állítanak majd elő „Olyan természetes eredetű anyagokat tartalmazó terméket sikerült kifejleszteni, amely igazoltan pozitív orvosbiológiai és élettani hatással rendelkezik” – hívta fel a figyelmet.

Az ügyvezető mellett, a kutatásban résztvevők közül is többen hangsúlyozták a kékszőlőmagtabletta megkülönböztető terméktulajdonságait a jelenleg a piacon elérhető termékekhez képest.

A kutatás eredményeként kifejlesztésre került két speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kiegyenlített, aktív komponens felszívódású szőlőmagőrlemény alapú táplálékkiegészítő (tabletta és liszt), valamint az ipari méretű előállításukhoz szükséges gyártástechnológia.

A GINOP-2.1.1-15-2016-00863 azonosítószámú, „Speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kiegyenlített, aktív komponens felszívódású szőlőmag őrlemény alapú táplálék kiegészítők (tabletta, liszt), valamint ipari méretű előállításukhoz szükséges gyártástechnológia kifejlesztése” elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt célja volt, egy olyan szőlőmag alapú táplálékkiegészítő kifejlesztése és gyártástechnológiájának fejlesztése, amely tudományos kísérletekkel igazoltan széleskörű egészségvédő hatással rendelkezik. A készítmény előállítása során olyan egyedülálló, innovatív technológia került kifejlesztésre, mely lehetővé tette a szőlőmagőrlemény fajlagos felületének és porozitásának jelentős növelését, így a biológiailag aktív hatóanyagok (flavonoidok, stilbének, anthocianinok, szerves savak, stb.) jobb és egyenletesebb kioldódását, felszívódását.

A projektben kifejlesztett új technológiának köszönhetően a szőlőmag őrlemény felületének és pórusszerkezetének megváltoztatása hatására, a szőlőmag polifenol tartalmának jelentős része felszívódik a szervezetben, így az aktív hatóanyagok vérszérum koncentrációja akár 2-3 nagyságrenddel magasabb, mint a jelenlegi szőlőmagőrlemények alkalmazásánál.

A szőlőmagőrlemény felhasználásával olyan magas hatóanyag tartalmú pozitív élettani hatással rendelkező terméket hoztunk létre, amely magas biológiai hasznosulási paraméterekkel rendelkezik. A jelenleg kapható stilbén, polifenol és egyéb antioxidáns tartalmú készítmények többnyire viszonylag rossz felszívódással rendelkeznek, így a hatóanyagok magas koncentrációja nem garantálja a bioaktív vegyületek fiziológiailag szükséges vérszérum koncentrációit. A projekt során megvalósult fejlesztések segítségével, a szőlőmagőrlemény szemcséinek felületét úgy módosítjuk, hogy azok a kiegyenlített, jó hatékonyságú felszívódást lehetővé tegyék. A szemcsék nagy fajlagos felületét a speciális technológia segítségével úgy alakítottuk ki, hogy jól reprodukálható módon a szemcsék porozitását drasztikusan megnöveljük. Az optimális biológiai hasznosuláshoz a magas fajlagos felület kialakítása mellett, a kezelés hatására feltáródó sejtes alkotók egyaránt hozzájárulnak. Ezt kiegészítve, kiaknázva a szőlőmag kompakt, tömör szerkezeti adottságait, annak felületéről kiválóan eltávolíthatóak az esetleges peszticid és toxin maradványok. Kutatásaink során olyan tisztítási módszert fejlesztettünk ki, amely alkalmas az alapanyag peszticid és toxin mentesítésére, így folyamatosan kiváló minőségű szőlőmag áll rendelkezésünkre. A nagyműszeres analitikai vizsgálatokra támaszkodva olyan spektrofotometriás, kromatográfiás és Raman spektroszkópiás módszereket fejlesztettünk ki, amelyek alkalmasak ipari körülmények között az alapanyagok, félkész- és késztermékek minőségének gyors és rutinszerű ellenőrzésére, így növelve a kifejlesztett termék nemzetközi versenyképességét.

 

További információ a projekttel kapcsolatban:

www.rekontir.com

palyazat@rekontir.hu

+36 70 708 39 91

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: