Menü

Szőlőmag, a természet kincse

Bock KékszőlőmagEgészségSzépségVillányi Borvidék 2021. február 1.

Már ismeretes mindenki számára, hogy a szőlő bogyója és levele nagyon finom, igen egészséges, A-, B-, E- és C-vitaminban gazdag, emellett, nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz. Az utóbbi évtizedben több nemzetközi és magyar kutatás is bizonyította, hogy a gyümölcs egyik legértékesebb része lehet a szőlőmag, amelyben igen nagy arányban koncentrálódnak a jótékony hatású polifenolok. A szőlő magjának préselése során értékes olajat kapunk, majd a kipréselt szőlőmag pellet tovább őrölhető mikroőrleménnyé. Utóbbiból akár tablettát, vagy kapszulát készítenek.
Alkalmazása és használata több száz évre tekint vissza a múltba, értékes komponensei miatt már bizonyított, legyen szó belső, vagy külső felhasználásról.
A szőlőmagolaj és az őrlemény magas polifenol tartalma miatt természetes antioxidánsnak számít, így az utóbbi években egyre keresettebb az egészség- és szépségiparban.

Szőlőmag, a természet kincse

Dr. Péter Iván, bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos véleménye a szőlőmagolaj hatásmechanizmusáról:

A bőrünkön bedörzsölve, masszírozva gyorsan beszívódik, ezért nagyon hasznos szerepet tölt be a száraz bőr kezelésében. A bőrszárazság tünetei mellett a bőr rugalmasságának elvesztése szintén kiválóan kezelhetőek szőlőmag olajjal. A bőrünk öregedése a genetikai adottságok mellett a környezeti tényezők együttes hatásának is függvénye. A környezeti tényezők között a legfontosabbak a hosszú évek alatt szerzett UV károsodás és a kozmetikumok gyakori használata, ennek eredménye lesz a bőr struktúrájának fellazulása. A szőlőmagolaj a száraz, berepedezett, bőrön gyorsan bejut a mélyebb bőrrétegekbe, és magas antioxidáns tartamának köszönhetően a bőrünk állapotát javíthatja, vitalizálhatja. Így rugalmasságot, feszességet ad a bőrnek, regenerálja a kollagén szövetet, egyszóval revitalizál. Fontos kiemelni, hogy linolsavat tartalmaz, ezáltal gyulladásgátló hatását kihasználva a szőlőmag olajat hétköznapi esetekben, pl. égés, napégés, bőrgyulladások, is hatékonyan lehet alkalmazni. Számos élettani hatása miatt a belső kezelés kiegészítheti a külső alkalmazást. Mivel ez nem gyógyszer, túladagolásának veszélyei csekélyek, hatékonysága, hatóanyag koncentrációja viszont mindenképpen, akár betegségek megelőzésében is
javasolt.”

Az eredeti interjú itt elérhető >>

Szőlőmagolaj természetesen

A szőlőmag olaj felhasználási területe egyre szélesebb körben terjed a szépségiparban. Mára a belőle készült finom kozmetikumok tömkelege áll rendelkezésre a piacon.
Míg évekkel ezelőtt az elsődleges szempont egy kozmetikum választása során az illat, a csomagolás, vagy a reklámok erejének hatása volt mérvadó, mára- és nyilván ez a korral is jár- nagyobb hangsúlyt kap egy adott kozmetikum tartalma, összetevői, származása. Egyre nagyobb teret hódít, ha az adott termék nem tartalmaz mesterségesen előállított és hozzáadott anyagokat. Az emberek többsége kifejezetten érzékeny ezekre a témákra, kiemelt szempont, hogy minél természetesebb legyen az, amit magunkra kenünk, legyen az kézkrém, szérum, vagy arcmaszk.

Emlékezzünk vissza nagyszüleink idejére, amikor ők maguk főzték a szappant, ugyanúgy, ahogy az élelmiszereket, a tisztálkodási szereket is maguk állították elő, abból, ami rendelkezésükre állt. Érdemes talán néha nekünk is visszatekinteni és visszatérni gyökereinkhez. Nem véletlenül lel egyre nagyobb népszerűségre az újra felfedezett szappan, legyen az levendulás, vagy éppen szőlőmagolajos. Kevés összetevőből áll ugyan, de annak pontosan tudjuk az eredetét, arányait, természetes mivoltát és talán ebben rejlik töretlen sikere is.

 

Szőlőmagolaj, a természet kincse

Szőlőmag a kozmetikában

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a kékszőlőmag hatóanyagai hozzájárulnak az egészséges bőr megőrzéséhez. A szőlőmag olajat, illetve az őrleményt megtalálhatjuk még különböző finom kozmetikumokban, többek között ajakbalzsamokban, előszeretettel használják arc-, illetve kézkrémek készítésénél, találkozhatunk sminklemosó, vagy akár szérum formájában is vele. Az olaj és az őrlemény hozzáadásával a fent említett termékeknek hidratáló, revitalizáló, gyulladáscsökkentő, feszesítő hatásukat érezhetjük bőrünkön, már rövid ideig történő használatuk után. Ráadásul, ha még extra összetevőként tartalmaznak egyéb természetközeli, a kozmetikában használatos anyagokat, (például: sheavaj, mandula olaj, kollagén, Q10 koenzim, hyaluronsav, agyag, kókuszolaj stb.) akkor a hatásfokuk még erősebbé válhat. Mindenképpen érdemes tehát kipróbálni a szőlőmagolajjal és őrleménnyel készült kozmetikai termékeket, nem fogunk csalódni bennük.

-Szőke Nelli-
[ajandekutalvany_banner from=”2021-02-01″ till=”2021-02-15″][/ajandekutalvany_banner]

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: