Menü

„Ami sok antioxidánst tartalmaz, az csak hasznos lehet” Beszélgetés Verrasztó Evelynnel

BockBock KékszőlőmagEgészségimmunvédelemVillányVillányi Borvidék 2021. szeptember 7.

Az olimpiára kijutni minden sportoló álma és nemcsak rendkívüli megtiszteltetés, de fantasztikus élmény is. Több olimpián is részt venni pedig különleges eredmény, ami mögött a tehetség mellett rengeteg munka és nagyon tudatos, fegyelmezett életmód is áll. Verrasztó Evelyn a számára első, 2004-es athéni olimpia óta mindegyiken megmérethette magát, és nemrég tért vissza Tokióból. Ezért kértük fel őt egy beszélgetésre, hogy meséljen nekünk olimpiai tapasztalatairól és ossza meg velünk, hogy milyen táplálkozási szabályokat követ a kiemelkedő sportteljesítményhez.

Mivel telnek a napjaid az olimpia befejezése óta? Milyen terveid vannak még erre az évre?
Az olimpia óta eddig leginkább pihenéssel és nyaralással töltöttem az időmet, valamint az úszáson kívül is van munkám, hiszen a testvéremmel közösen vezetünk egy kávézót, a Kaffeine Espresso Bar-t. Szerencsére most sokkal több időt tudok már erre is szánni. Azt, hogy az idei évben mi lesz, megmondom őszintén, még nem tudom. Még nem döntöttem el, hogy szeretném-e folytatni az úszást.

Több olimpián is versenyeztél, így már van viszonyítási alapod. Hogyan hasonlítanád össze a különböző helyszíneket? Mi jelentette versenyzés szempontjából a legnagyobb különbséget számodra?
Majdnem húsz év alatt öt olimpián vettem részt, ezért nehéz erre válaszolni, hiszen mindegyik idején teljesen más életszakaszban voltam. Ahogy felnőttem és javultak a sporteredményeim, az olimpiákat is teljesen másként éltem meg. A különbséget leginkább ebben tudnám megragadni. A legsikeresebb számomra Peking volt, a mostani tokiói olimpiánál pedig az volt a cél, hogy sikerüljön bekerülni a csapatba. Tisztában vagyok azzal, hogy már nem hozom azt a csúcsformát, mint tíz éve, hiába edzek rengeteget, idén is nagyon sokat dolgoztam. A tokiói olimpia szerintem nem volt rossz, ahhoz képest, hogy vírus idején versenyeztünk, és természetesen be kellett tartani a szabályokat, maszkban kellett lenni és tartani kellett a megfelelő távolságot. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy otthonosan érezzük magunkat.

verraszto-evelin-bock-kekszolomag

Mennyire befolyásolta a sportolók teljesítményét, hogy nézők nélkül kellett versenyezni? Volt ennek bármi jelentősége?
Nem volt számunkra ez újdonság, tudtuk, hogy ez lesz, hiszen az elmúlt évben bármilyen versenyen is vettünk részt, az ugyanilyen zártkapus rendszerben működött. Persze teljesen más hangulat uralkodik a helyszínen, ha több ezer ember tapsol, ujjong, és szurkol a másiknak. Nyilván a sportolók szeretik ezt a hangulatot, ezért is próbálták betölteni maguk a lelátót. Az úszáson csak az úszók vehettek részt, ettől függetlenül a lelátón egész sokan ültek.

Milyen ételekkel készülnek az olimpián a sportolóknak? Ebben van különbség?
A helyszín és az ételválaszték általában hasonló minden olimpián: ötféle konyha ételeiből választhatunk, mint például ázsiai, európai, olasz, de persze a szervező ország hagyományos fogásai vannak túlsúlyban.

És ha már az ételekről van szó, egy versenysportoló számára kulcsfontosságú a tudatos táplálkozás. Te milyen étrendet és szabályokat követsz verseny előtt és után?
Évközben odafigyelünk a normális étkezésre, viszont a versenyek előtt két-három nappal elkezdjük a szénhidrátfeltöltést, és végre lehet csalni is. Én alapvetően nem tartok olyan szigorú diétát, bár nemrég derült ki, hogy érzékeny vagyok a tejre és a tojásra, így jobban oda kell figyelnem arra, hogy mit eszem. Az átállás nem mondom, hogy könnyű volt, de csak bele kell tanulni, és így is egész jókat lehet enni.

verraszto-evelin-bock-kekszolomag-villany

Verseny után mennyire engeded el magad?
Teljesen! Ez általában úgy néz ki, hogy a verseny után azonnal megyünk és mindent bepótolunk, amit az elmúlt félévben a diéta alatt nem ehettünk. Ilyenkor minden van a terítéken: fagyi, csoki, süti.

A táplálékkiegészítők milyen szerepet játszanak a mindennapjaidban? Milyen szempontok alapján választasz?
Számomra az egyik legfontosabb a folyadékpótlás, hogy milyen minőségben töltöm vissza az elveszített folyadékmennyiséget. Mivel nagyon sokat – legalább hat órát – edzünk a vízben, ezért elengedhetetlen az elektrolit visszatöltés és a normális vitaminháztartás biztosítása. Ezekre mindig nagyon odafigyelek.
A kevés táplálékkiegészítő kiválasztásánál, amit szedek, legfőképpen arra figyelek, hogy minél kevesebb mesterséges, káros összetevőt tartalmazzon. Manapság erre már vannak alternatívák, például vegán termékeket is vásárolhatunk.

Te is kipróbáltad nemrég a Bock Kékszőlőmag termékeit. Mi a véleményed a kékszőlőmagról és a természetes hatóanyagokról, antioxidánsokról?
Én abszolút hiszek abban, hogy ami sok antioxidánst tartalmaz, az csak hasznos lehet! Mivel mindig nagyon korán kelek és szinte azonnal rohanok is el otthonról, ezért minél hamarabb szeretek táplálékhoz jutni. Így alakult ki, hogy reggelente egy smoothieval indítom a napot. Szerintem ez az egyik legjobb megoldás, hogy tartalmas reggelihez jussunk, hiszen csak beledobálom a turmixba a hozzávalókat és pillanatok alatt elkészül. A reggeli smoothie-khoz a gyümölcsök közül a szőlő az egyik fő kedvencem, de gyakran kerül bele még banán, barack vagy áfonya is. Ahhoz, hogy még több tápanyagot vigyek be, szőlőmagőrleményt is szoktam hozzáadni a gyümölcsökhöz. Így mindenhez hozzájutok, amire a szervezetemnek szüksége van. A kékszőlőmagolajat is szeretem, de azt inkább akkor használom, ha salátát készítek: garantáltan kerül mindegyik tetejére belőle.

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: