„Ami sok antioxidánst tartalmaz, az csak hasznos lehet” Beszélgetés Verrasztó Evelynnel
Az olimpiára kijutni minden sportoló álma és nemcsak rendkívüli megtiszteltetés, de fantasztikus élmény is. Több olimpián is részt venni pedig különleges eredmény, ami mögött a tehetség mellett rengeteg munka és nagyon tudatos, fegyelmezett életmód is áll. Verrasztó Evelyn a számára első, 2004-es athéni olimpia óta mindegyiken megmérethette magát, és nemrég tért vissza Tokióból. Ezért kértük […]
Egy magyar gasztronómiai találmány: a fröccs
A fröccs maga a művészet… Már születésénél is irodalmunk nagyjai bábáskodtak: Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Fáy András, de a fröccshöz nélkülözhetetlen szikvíz, illetve a szikvizes palack, azaz Jedlik Ányos találmányának megjelenése óta eltelt közel 200 évben több írónkat és költőnket is megihlette ez a jellegzetesen magyar ital, melyet 2013-ban fel is vettek a Magyar […]
Minél öregebb a bor, annál jobb?
Évjáratok és tévhitek A fogyasztói érdeklődést kutatók azt vélik, rövid és célzott információkat kell eljuttatni a vásárlókhoz. A média szeret túlozni és leegyszerűsíteni, a kettősség sok félreértést szülhet. Nincs időnk sok mindennek utána olvasni, mindent leellenőrizni, viszont a jól hangzó mondatokat, állításokat, főleg, ha sokszor halljuk őket, megjegyezzük és akár vissza is tudjuk mondani egy-egy […]
Óbor kóstolása szakszerűen
Különleges alkalomra nem mindennapi bor illik. Manapság már óborokból is széles kínálat áll rendelkezésünkre és ha hozzájutunk egy effajta régi tételhez, akkor ne feledjük, hogy fontos lépéseket kell eszközölnünk a palack kinyitása, kitöltése, kóstolása során. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, ha egy idősebb, esetleg régóta tárolt bort szeretnénk kóstolni. Kóstolási útmutatónk irányadó lehet, […]
Vince napi hagyományok Villányban
A szőlősgazdák a múltba visszatekintve is szorosan együtt léteztek a földdel, a gazdálkodással, így mindig kiemelten fontos jelentőséggel bírtak azok a szokások, babonák, melyek e téma köré szerveződtek az idők folyamán. A szőlő és a bor védelmezői, akiket az év folyamán ünnepi hagyományok öveznek, Szent Vince, Szent György és Szent Márton. Január 22-én ünnepeljük Szent […]
Mitől villányi a villányi?
A címben feltett kérdésre egyszerűnek tűnik a válasz, de a valóságban egyáltalán nem magától értetődő, hogy mely borok használhatják a „villányi” megnevezést, illetve milyen feltételeknek kell megfelelnie egy bornak, ha eredetvédett classicus, premium vagy super premium kategóriába szeretné a készítője besorolni. Ezekre a kérdésekre derítünk most fényt Nagy Gergellyel, a Villányi Borvidék Hegytanácsának titkára segítségével. […]