Menü

Készüljünk a Márton napra! Libatippek

GasztronómiaMáton napÚjborünnep 2020. november 11.

A Márton Napi Újborünnep mindig az év egyik csúcspontja a Bock Pincénél. Ilyenkor 2 tonna liba fogy, így Nemesné Barbaránál, az Óbor Étterem séfjénél jobb forrást nehezen találhatnánk néhány libás konyhai tipp összegyűjtésére. A lényeg, hogy a nagyobb húsrészeket 6%-os sóoldatban, 24 órán át áztassuk, így mindenhol egyformán sósak lesznek. Ezután lehet sütni, főzni, párolni,
tölteni!

Libasütés

Libacomb-sütés

A combokon a bőrt beirdaljuk, majd bőrrel lefelé tesszük őket a sütőbe. Meglocsoljuk kevés tejjel (például 6 db esetében kb. 1 dl-rel) és 160 °C-on 40-50 percig sütjük. Ezután megfordítjuk a combokat, és a bőrös felével felfelé további 20-25 percig ropogósra sütjük őket. Kivesszük a tepsit, a zsír nagyját leöntjük, és főtt, kissé zúzott burgonyát teszünk mellé még 20-25 percre. Ezzel a módszerrel megspórolunk egy tepsisikálást, és a burgonya is nagyon finom lesz.

Libasütés egészben

Ilyenkor is a sóoldatos áztatással kezdjük! Az egészben sütés jóval több időt vesz igénybe, de így megtölthetjük a liba hasát: májas-zsemlés töltelékkel vagy akár almával.

Mit kínáljunk hozzá?

A libához illik az alma, a körte, a dió, a szilva, a cékla…és szinte bármilyen zöldség. Készítsünk változatos köreteket egyszerűen, mint például diós sült sárgarépát, balzsamecetes sült céklát, vörösboros lilakáposztát, pezsgős fehérkáposztát almával, vagy vajban sült almát mandulával.

Hogyan használjuk fel az aprólékot?

Készíthetünk belőle libalevest vagy ludaskását. A zúzából rántott zúzát, a lábaiból libakocsonyát! A nyakbőrt, ha egyben van, meg lehet tölteni húsos-zsemlés töltelékkel, majd
megsütni. Hidegen is finom!

Libatepertő sütés

Liba esetében a 6-8 cm-es kockákra vágást tartom ideálisnak.
2 kg bőrös hájhoz 1 kávéskanál sót és 1 dl vizet tegyünk! Kevergetni szükséges, és ha már piros a tepertő, adjunk hozzá 0,5 dl tejet (vigyázva, hogy ne fusson ki!). Süssük addig, amíg elpárolog a tej, majd szűrőbe szedjük ki.

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: