Menü

Különleges fogások az ünnepi asztalra

Bock BorBock ételekBock Óbor ÉtteremKarácsonyi ételekKarácsonyi receptek 2021. december 13.

Karácsony előtt nagy a sürgés-forgás, rengeteg, de általában élvezetes feladatot jelent az ajándékok beszerzése, a bevásárlás és persze az ünnepi fogások elkészítése. A családok többsége hűséges a hagyományos ünnepi fogásokhoz, a töltött káposztához, a halászléhez, és a pulykához, de ez az időszak ideális a gasztronómiai kísérletezéshez, az újdonságok kipróbálásához is!

A Bock Óbor Étterem elmúlt éveinek legnépszerűbb ételeivel nyűgözhetjük le családunkat a Bock Appétit című szakácskönyvben található, a hagyományos ízeket a „fine dininggal” ötvöző receptek segítségével. Ha még nem sikerült beszereznünk a Bock Appétit szakácskönyvet, akkor sincs ok az aggodalomra, mert „karácsony ajándékként” most 3 igazán nagyszerű receptet is megosztunk olvasóinkkal.
A minőségi ételekhez természetesen hozzájuk illő bor dukál a még különlegesebb ízélményért. A Bock kínálatában természetesen minden ételtípushoz megtalálhatjuk a tökéletesen illeszkedő minőségi borokat, amelyeket december 19-ig kedvezményesen lehet beszerezni a Karácsonyi vásárban.

Három recept- három bor
A libából készült ételekhez ideális választás az ízében bogyós gyümölcsökre és csokoládéra emlékeztető testes vörös Bock Merlot.
A könnyű, zöldséges tésztaételekhez és halakhoz pedig a friss, illatos és elegáns fehér Bock Blanc-t ajánljuk.
Az illatos, erdei gombákkal nagyszerűen harmonizál az elegáns aromavilágú, halvány intenzitású, cseresznyepiros színű Bock Pinot Noir, amelyet a csipkebogyó és ribizli illata kísér. Ízében gyümölcsösséget érezhetünk, lecsengésében pedig a csokoládé aromáit.

És végül, íme a receptek!

Libamájjal töltött libanyaka, színes beluga lecsesalátával
Borajánlatunk: Bock Merlot

Hozzávalók a töltött libanyakhoz (4-6 főre):
2 db libanyakbőr
(keresd libásoknál a piacon)
10-15 dkg libamáj
2 nagyobb darab libamell filé (bőr nélkül)
10-15 dkg vargánya gomba
1 db tojás
1 db tojás nagyságú vöröshagyma
1 db zsemle
1 db kápia paprika
kb. 1 dl tejszín
½ dl Bock Rosé
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanálnyi pirospaprika
ízlés szerint a séf házi fűszersója
Hozzávalók a lencsesalátához:
15 dkg beluga lencse (Kulináris boltból)
½ darab póréhagyma
2 db főtt tojásfehérje
1 dkg sárgarépa
½ db kápia paprika
ízlés szerint fehérborecet
½ dl Bock Kékszőlőmag Olaj
ízlés szerint só, őrölt feketebors
kevés cukor

Libanyak előkészítése: Az egész nyakbőrt megtisztítjuk a tokoktól és a vastagabb felét betűzzük bambusznyárssal.
A töltelék előkészítése: A zsemlét beáztatjuk a tejszínbe. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük és kevés libazsíron megdinszteljük. Rátesszük az apróbb kockákra vágott vargányát, kissé megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Félretesszük és hagyjuk hűlni. A libamellet megdaráljuk, tálba rakjuk és ráütünk egy darab tojást. A libamájat nem túl apróra összekockázzuk, utána hozzáadjuk a még apróbbra kockázott kápia paprikát és a kihűlt vargányát. Kevés pirospaprikával, borssal és fűszersóval ízesítjük, majd összekeverjük.
Libanyak töltése: Ezután beletöltjük a nyakbőrbe, de úgy, hogy ne legyen túl feszes. Bezárjuk a bambusznyárssal és kívülről fűszersóval megsózzuk.
Sütés: Tepsibe rakjuk, két evőkanálnyi tejszínnel és ½ deciliter Bock Roséval meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 180°C-on 30-35 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 170°C-ra és további 30-35 percig sütjük, közben locsolgatjuk. Miután készre sütöttük, kihűtjük.
A lencsesaláta elkészítése: A lencsesalátához a lencsét enyhén sós vízben megfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét. Ezután kihűtjük a saját levében. A többi hozzávalót lencse nagyságúra vágjuk. A kihűlt lencsét szűrőbe rakjuk és leöblítjük. Egy tálba rakjuk a többi hozzávalóval együtt. Fehérborecettel, Bock Kékszőlőmag Olajjal, kevés cukorral, borssal és sóval ízesítjük. Engedünk rá egy kevés vizet és 3-4 órán keresztül hűtőben hagyjuk állni.
Tálalás: A kihűlt libanyakat felszeleteljük és a lencsesalátával kínáljuk. A libanyakat melegen habos burgonyapürével is fogyaszthatjuk. Ügyeljünk arra, hogy túl forrón ne szeleteljük a nyakat, mert kifolyhat a leve.

Rostonsült vargánya carpaccio parmezánnal
Borajánlatunk: Bock Pinot Noir

Hozzávalók (4-6 főre):
70 dkg vargányagomba (lehet mirelit is, de frissből az igazi!)
8 dkg vaj
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
10-15 dkg parmezán
3 evőkanál balzsamecet
ízlés szerint só, őrölt bors

Elkészítés
Gomba előkészítése: A gombákat megtisztítjuk, folyóvízben megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, 2-3 mm-re felszeleteljük.
Sütés: Nagy serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a gombaszeleteket, enyhén sózzuk, megpirítjuk mind a két felét. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel együtt még 15-20 mp-ig átpirítjuk, végül aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
Tálalás: Sütést követően tányérba tesszük. Meglocsoljuk pár csepp balzsamecettel és parmezánt forgácsolunk rá. Pirítóssal kínáljuk.

Lazacos házi tészta spenóttal
Borajánlatunk: Bock Blanc

Hozzávalók (4-6 főre):
6 adag házi tészta
40-50 dkg lazacfiléből készült kockák (bőr nem kell)
25 dkg spenót (ha lehet friss vagy mirelit a levelesen fagyasztottból)
2 közepes fej vöröshagyma (kisebb cikkekre vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
3 dl tejszín
ízlés szerint só, őrölt fehérbors
½ dl Bock Kékszőlőmag Olaj

Elkészítés:
Szőlőmagolajon megpirítjuk a kockákra vágott lazacot. Ne nagyon kevergessük, csak óvatosan forgassuk! Dobjuk rá a cikkezett vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és a durvára szeletelt spenótot forgassuk bele. Öntsük fel a tejszínnel, rotyogtassuk meg az egészet, végül tegyük rá a meleg tésztát, forgassuk össze és 1-2 perc alatt már kész is van.

A Karácsonyi vásárban nemcsak borokkal, limitált extra meglepetésekkel is várunk.
Ha pedig szeretnéd a többi receptet is kipróbálni, webshopunkban a Bock Appétit szakácskönyvet is beszerezheted.

 

 

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: