Menü

Óbor kóstolása szakszerűen

BockBorkóstolásVillányVillányi Borvidék 2021. március 1.

Különleges alkalomra nem mindennapi bor illik. Manapság már óborokból is széles kínálat áll rendelkezésünkre és ha hozzájutunk egy effajta régi tételhez, akkor ne feledjük, hogy fontos lépéseket kell eszközölnünk a palack kinyitása, kitöltése, kóstolása során.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, ha egy idősebb, esetleg régóta tárolt bort szeretnénk kóstolni.
Kóstolási útmutatónk irányadó lehet, ugyanis egy húsz, harminc éves bor igazi kuriózumnak tekinthető, mind értékét, mind egyediségét tekintve.

Óborok a középpontban

Amennyiben az óbort a közeljövőben kívánjuk elfogyasztani, úgy az esetleges vásárlás után, a szállítást követően érdemes álló helyzetben tárolni. Legalább pár napig nyugalomba kell helyezni bontás előtt, hogy az esetleges üledék, ami az elmúlt évtizedek alatt képződött, leülepedjen. Ha a bort a közeljövőben nem fogyasztanánk el, úgy tárolását fektetve, sötét helyen és pincehőmérsékleten javasoljuk.

Open that bottle night Bock Pince

A palack nyitása

A palack kibontása is kiemelt figyelmet igényel. A dugó kihúzása előtt nézzük meg, hogy milyen mély a palack szájában a dugó hossza és figyeljünk rá, hogy a dugóhúzó spirálja végig be legyen tekerve teljesen, mielőtt kihúzzuk a dugót. Igen fontos lépés, ugyanis ez a mozzanat biztosíthatja, hogy a dugó egyben, törés nélkül kerüljön ki a palackból. Ezután óvatosan húzzuk ki a dugót a palackból.

Dekantálni kell

Egy igazán különleges óbornál fontos és kihagyhatatlan lépés a dekantálás, ami áttöltést jelent. Az idősebb boroknál az eljárás során az üledék eltávolítására is szolgál, fiatalabb borok esetében levegőhöz, oxigénhez juttatjuk a bort, így még jobban előjönnek az illat és zamatanyagok. Erre a célra a legalkalmasabb a dekantáló edény. Ha professzionális módon akarunk eljárni, akkor használhatunk égő gyertyát is, mellyel hátulról világítsuk meg a palackot, ezáltal dekantálás közben látjuk mikor érünk az üledékhez. A dekantáló üvegbe áttöltött bort pihentetni kell körülbelül húsz, harminc percig, de ha nagyon régi, húsz, harminc éves tételről beszélünk, akkor akár másfél óra szellőztetés is járhat neki.

A kóstolás előtti utolsó dolgunk a borunk szakszerű kitöltése a pohárba. Akár palackból, akár dekantáló edényből töltjük a bort szellőztetés után, mindig lassan, óvatosan kell töltenünk, hogy az üledék a palack vagy az edény alján maradjon.

Fontos még említést tennünk a bor színéről. Amikor óbort kóstolunk és téglás, barnás színárnyalatot tapasztalunk, nem kell megijednünk, egy öreg, régi tételnél ez megszokott és megengedett.

A megérdemelt kóstolás

Végül a várva várt pillanat, amikor a poharunkban láthatjuk kóstolni kívánt óborunkat, ami egy ilyen egyedi és öreg tételnél megköveteli a több pontból álló professzionális kóstolást is.

Ha a fent említett tanácsokat megfogadjuk, biztosan páratlan kóstolási élményben lesz részünk.

Érdemes távlatokban gondolkodni és kedvenc évjáratainkból eltenni a pince mélyére pár palackot, hogy évek múltán vissza tudjuk kóstolni őket.

Bock Pince Open that bottle night

-Szőke Nelli-

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: