Menü

Természetes immunvédelem egész évben a Bock Kékszőlőmag termékcsaláddal

BockBock KékszőlőmagEgészségimmunvédelemKrizsán Annamária 2020. június 18.

Krizsán Annamária dietetikus tanácsai

Rengeteg szó esett az elmúlt hónapokban immunrendszerünk működőképességének megőrzéséről, amelynek nemcsak életminőségünk szempontjából van kulcsszerepe, de egy ismeretlen, agresszív kórokozó megjelenésekor minden gyógyszernél vagy gyógyászati eljárásnál hatékonyabb védelmet tud biztosítani számunkra. Már többször írtunk arról, hogy a Bock Kékszőlőmag termékcsalád kifejlesztése a Pécsi Tudományegyetem szakembereinek a közreműködésével történt, de ezen felül a villányi kékszőlőmagos táplálék-kiegészítőket már a gyakorlatban is használják az egyetem Dietetikai Ambulanciáján és Tankonyháján, amelynek létrehozásában Krizsán Annamária dietetikusnak is meghatározó szerepe volt 2016-ban.

Annamária legfőbb szakterülete a szív- és érrendszeri megbetegedések, érelmeszesedés, magas vérzsír szint, kardiológiai rizikócsökkentés. A Pécsi Egyetem Táplálási Mobil Team tagja, valamint szakmai mentorként részt vesz az ápoló, dietetikus és orvosképzésben is. Őt kérdeztük meg a Bock Kékszőlőmag termékeknek az immunrendszer megerősítésében játszott szerepéről és eddigi tapasztalataikról.

Krizsán Annamária portré

1. Mióta a járvány és a fertőzésveszély a mindennapjaink része lett, sok szó esik az immunerősítésről. Mitől függ az, hogy valakinek gyenge vagy erős az immunrendszere?

Az immunrendszer állapota egyértelműen összefügg az életmóddal. Gyengíthetjük és erősíthetjük is. Több tényező is szerepet játszik ebben: számít a testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a stressz mellőzése vagy megfelelő kezelése, valamint természetesen az egészséges táplálkozás.

Az immunrendszer kimerülésének legegyértelműbb jele a betegségek, fertőzések iránti túlzott fogékonyság. Szeretteinken ezt úgy vehetjük észre, ha valaki sokkal gyakrabban, esetleg súlyosabban betegszik meg, mint a körülötte élő kortársai.

2. Milyen jelekre, adottságokra kell figyelnünk, hogyan tudjuk a rizikókat csökkenteni?

Figyelmeztető jel, ha hamarabb elfáradunk, kifulladunk, egy bizonyos távot sokkal nehezebben teszünk meg, mint korábban. Ha túl hamar kiizzadunk, hőemelkedésünk, lázunk van. Ha a munkánkra nehezebben koncentrálunk, hosszabb ideig tart a szokásos feladat ellátása. Szédülünk, vagy több éjszakán át álmatlanul forgolódunk, gyűrötten ébredünk.

Vegyük komolyan a minket érintő stresszhelyzeteket, igyekezzünk ezeket kompenzálni.

A túlsúllyal, 25-ös testtömeg index (BMI) felett szintén sok szempontból gyengébb állapotba kerülünk. Egész évben figyeljünk szervezetünk igényeire, ezzel tehetjük a legtöbbet egészségünkért. Nagyon fontos az is, hogy időben kérjünk segítséget szakembertől!

3. Hogyan járulhat hozzá a megfelelő étrend az ellenállóképességünk erősítéséhez? Milyen különbségek vannak ebből a szempontból az egyes korosztályok, illetve a nők-férfiak között?

Alapvető követelmény a minőségi tápláltság, ezen felül a megfelelő vitaminok, nyomelemek, védőanyagok rendszeres bevitele is. Ezek a tápanyagok kiemelt szerepet kapnak, amikor az immunrendszer nagyobb kihívásnak van kitéve, például egy vírusjárvány, az időjárás, napfényhiány vagy a megemelkedett stressz miatt. A gyerekek, idősek, krónikus betegek élettanilag esendőbbek, immunrendszerük védelme még nagyobb tudatosságot igényel.

De van különbség a férfiak és a nők szervezetének T-sejtjei között is. Bizonyos életkorig hormonális védelmet is élveznek a nők. De olyan immunsejteket is azonosítottak, melyek kifejezetten a férfi nemi hormonokkal kommunikálnak. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a két nem más-más módon reagál egyes betegségekre.

Tapasztalatom, hogy a nők jóval egészségtudatosabbak, jobban odafigyelnek az életmódra, megjelennek a szűrővizsgálatokon és orvosi kontrollokon, ami rendkívül fontos az egészségmegőrzésben, a betegségek megelőzésében.

4. Melyek azok az ételek, tápanyagok, amelyek segítségével a legeredményesebben tudjuk megőrizni ellenállóképességünket?

C-, E-, A- vagy D-vitamin hiányában jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye.

A zöldségek, gyümölcsök, gabonák rosttartalma, a gyümölcsök antioxidáns és gyulladáscsökkentő flavonoid és polifenol tartalma, az élőflórás natúr tejtermékek és a savanyú káposzta bélflóra tápláló hatása, az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak jótékony hatása összeadódik szervezetünkben.

A felmérések alapján a magyar lakosság táplálkozása sajnos hiányos. Ezért, amikor a szervezetünk nagyobb igénybevételnek van kitéve, kóros állapotba kerül, vagy valamiből nem tudunk elegendőt fogyasztani, még jobban előtérbe kerülnek a táplálék-kiegészítők.

Ha táplálék-kiegészítőt tervezünk beszerezni, érdemes alaposan tájékozódni, a szervezetünk speciális igényeihez választani a hatóanyagok alapján és arra is figyelni, hogy milyen lesz a felszívódása, hasznosulása. Véleményem szerint ezek a szerek nem egyforma minőségűek és ár/érték arányban is széles skálán mozognak. A szedésük gyógyszerek mellett általában biztonságos. Mindenképpen el kell olvasni a mellékelt tájékoztatót vagy orvossal, gyógyszerésszel, dietetikussal egyeztetni róluk.

5. Facebook oldalán többször is ajánlotta a Bock Kékszőlőmag termékeket és azt is megemlítette, hogy már a Pécsi Dietetikai Tankonyhán is használják ezt a táplálék- kiegészítőt. Hogyan és miért esett a választás ezekre a termékekre?

A PTE Dietetikai Tankonyhán speciálisan szív- és érrendszeri betegekkel foglalkozom, klinikai méréseink szerint hatékonyan. Kizárólag szívbarát alapanyagokat és technikákat alkalmazunk a csoportfoglalkozásokon.

A szőlő jótékony hatásai kapcsán elsőként a száraz minőségi vörösbor merül fel, amelynek igazolt szív-érrendszer védő, az erekben plakk megelőző hatása közismert.

Gyakran érdeklődnek erről a betegeink: nőknek napi 1 dl, férfiaknak napi 2 dl mennyiségben ajánlott a fogyasztása. Ám sok olyan betegünk is van, akik nem szeretnének vagy nem fogyaszthatnak alkoholt. Például a szakmájuk miatt vagy cukorbetegség, magas triglicerid-szint, romlott májfunkciós laborértékek miatt, illetve véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett. Számukra a vörösbor védő hatásának nagyszerű alternatívájaként a hasonlóan védő hatású Bock Kékszőlőmag termékeket javasoljuk.

6. Milyen tapasztalataik voltak eddig a Bock Kékszőlőmag használatával, mennyi idő kell ahhoz, hogy a kifejtse hatását?

Saját klinikai vizsgálatunk még nincs, de a korábbi ilyen irányú kutatásokból kiderül a hatékonysága. A szívbarát étrenddel együttesen alkalmazva pár héten belül tapasztaljuk a biztonságos és mérhető javulást a laborértékeken és a testtömeg összetételben.

7. Miben különleges a kékszőlőmag más táplálék-kiegészítőkhöz képest?

Számomra azért, mert a szív-érrendszeri betegek – akikkel én foglalkozom – számára kimondottan ajánlott védő hatóanyagokat tartalmazza remekül felszívódó és hasznosuló formában és ezen felül még további egészségügyi előnyöket is biztosít, például erősíti az immunrendszert, vagy csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Nem utolsósorban hőálló, így több konyhatechnikában is tudjuk alkalmazni a Dietetikai Tankonyhán.

8. Egy család számára milyen fogyasztási módokat javasolna?

Tudjuk, hogy a szív-érrendszeri események, betegségek, érben történő lerakódások, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák kialakulása már gyermekkorban elkezdődő folyamatok. Ezért fontosnak tartom az egészségtudatosságra, egészséges étkezésre való nevelést már gyermekkortól, mivel így a lehető legtöbb minőségi védőfaktorral tudjuk ellátni a szervezetet egészen az időskorig.

A Kékszőlőmag Mikroőrlemény bármivel elegyíthető, a hőt is jól állja. A levestől, főzelékektől a turmixokon, smoothien, a zabkásán, müzliken, pudingon, gyümölcsös-joghurtos pohárkrémeken, házi fagyikon át, a kenyér, kalács és palacsintatésztákig mindenbe belekeverhető.

A Kékszőlőmag Olaj salátákhoz és sütéshez is ajánlott. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag Kékszőlőmag Olaj égéspontja (216 °C) jóval magasabb, mint más zsiradékoké (160-190 °C), ezért sokkal biztonságosabban süthetünk rajta. A bő olajban való sütés azonban egyik zsiradékkal sem javasolt!

Betegeink közül főleg a férfiaknál tapasztalom, hogy szívesebben választják a Kékszőlőmag Tabletta formát. Mivel törhető és rágható, kényelmesebbnek és gyorsabbnak tartják így a bevételét.

A Bock Kékszőlőmag termékek kúraszerűen is alkalmazhatóak, például az immunrendszer erősítésére akár szezonálisan. A szív-érrendszer védelmére és rákmegelőzésre azonban rendszeres fogyasztásuk ajánlott.

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: