Menü

Tartalomhoz a forma! Borospoharak nem csak haladóknak

BorospohárGasztronómia 2019. július 24.

Mindannyian zavarba jövünk néha a sokféle formától, amikor borospoharakat vásárolunk magunknak vagy ajándékba. Már a kezdő borkedvelők is általában hallottak arról, hogy a változatos kehelyformák nem pusztán a tervezők fantáziájának gazdagságát tükrözik, hanem kifejezetten funkcionális célokat is szolgálnak.

Nem mindegy, hogy melyik borfajta milyen pohárba kerül, mivel a forma az élvezetet is befolyásolja, segíti az aromák és ízjegyek kibontakozását.

Cikkünkben a legismertebb borospohár típusokat mutatjuk be.

Cabernet

A vörösborhoz képest nyúlánk kehely mérsékli a savérzetet, mivel a pohár kiképzése a nyelv közepére vezeti a bort.

Burgundi

A nagy burgundi pinot noirhoz nagy, öblös pohár illik. Így jobban érzékeljük a bor testét, savait és – valóban nagy bor esetén – annak vibráló intenzitását.

Bordói

A vékony perem lehetővé teszi, hogy a fiatalabb bor könnyebben levegőzzön és simábban érkezzen a nyelvünkre.

Chardonnay

Ez a kehely kiemeli a fiatal chardonnay friss ízeit, míg az idősebb borok esetében kifejezetten ráerősít a bódító, csonthéjas ízjegyekre.

Zinfandel

A fajta hajlamos magasabb alkoholú borokat adni, ezért a pohár kialakítása némileg mérsékli az alkoholérzetet, és felerősíti a zinfandel gyümölcsös, fűszeres aromáit.

Viognier

Bármely borfajtához használható, de elsősorban a könnyű, ropogós fehér vagy rosé borokhoz illik.

Pezsgő

A felül enyhén szűkülő forma összegyűjti és koncentrálja az illatot, és nem ereszti szabadon rögtön az összes buborékot, ellentétben a több évtizeddel ezelőtti pezsgőspoharakkal.

Desszertbor

Az elegáns, középen hasas forma azt a célt szolgálja, hogy megforgatva benne a bort jó sok oxigénnel találkozzon az ital, ami után valósággal belerobbannak a citrusos, déli gyümölcsös aromák a szűkülő kehely fölé hajló borkedvelő orrába.

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: